Vista aèria del CERN

Descobrint la Física de Partícules
amb l'LHC

 
Menu Principal
 
 
 

El CERN a través de los ojos de Peter Ginter

Presentació

expoDesprés de visitar diverses ciutats espanyoles, arriba a Catalunya l’exposició itinerant El CERN a través de los ojos de Peter Ginter, una exposició de fotografies a l’aire lliure sobre les tasques de construcció del nou accelerador de partícules del CERN, el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC).

L’exposició es podrà veure del 10 al 24 de gener a la Rambla d’Ègara de Terrassa (davant del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya) i del 26 de gener al 7 de febrer al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

 

El CERN i l’LHC

El CERN (Organització Europea per a la Investigació Nuclear) és un laboratori dedicat a l’estudi de les partícules fonamentals de la matèria. El financen vint estats membres, entre els quals hi ha Espanya, i hi participen grups científics de més de 80 països. Es troba a Ginebra, a la frontera franco-suïssa.

Durant els últims vuit anys, al CERN s’hi ha estat construint un nou accelerador de partícules, l’LHC. L’LHC és un tub circular de 27 km instal·lat en un túnel a uns 100 m de profunditat, destinat a fer-hi circular protons a una velocitat propera a la de la llum, per finalment fer-los col·lidir. Les col·lisions es produeixen en els quatre detectors que s’han instal·lat en diversos punts del tub amb la finalitat d’estudiar les partícules generades. A partir dels resultats obtinguts a l’LHC, els científics esperen resoldre diverses qüestions sobre la matèria i la història de l’Univers.

 

L’exposició

L’exposició “El CERN a través de los ojos de Peter Ginter” és una mostra fotogràfica sobre el CERN, l’accelerador LHC i els seus experiments. A través dels ulls del fotògraf, els enormes instruments del laboratori esdevenen una obra d’art, i la ciència es mostra en tota la seva vessant plàstica.

A Catalunya, l’exposició fotogràfica complementa les activitats sobre el CERN que ve organitzant el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) des del gener de 2009, i s’acompanya de visites guiades i conferències a càrrec d’investigadors d’aquesta branca de la ciència.

 

L’organització

L’arribada de l’exposició a la Espanya ha estat possible gràcies al Centro Nacional de Física de Partículas, Astropartículas y Nuclear (CPAN), un projecte que promou la participació coordinada dels diferents grups que fan recerca sobre aquestes disciplines a Espanya. A Catalunya, l’organització ha anat a càrrec del mNACTEC, el Grup de Física de Partícules de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona.

L'exposició està financiada pel CPAN i per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (Ministerio de Ciencia e Innovación), amb el patrocini de la Fundación BBVA. A Catalunya també ha col·laborat el Comissionat d'Universitats i Recerca (Generalitat de Catalunya).