Vista aèria del CERN

Descobrint la Física de Partícules
amb l'LHC

 
Menu Principal
 
 
 

Presentació

Aquesta és la web de divulgació científica del Grup de Física Experimental d'Altes Energies de la Universitat de Barcelona. Aquí podreu trobar el material didàctic produït pel grup i les activitats de divulgació científica que organitza, així com enllaços a altres webs d'interès sobre la física de partícules i les institucions relacionades.

L'activitat de divulgació del grup es divideix en dues vessants: l'una, adreçada al públic en general, i l'altra, als instituts de secundària. A continuació llistem algunes de les activitats realitzades o en curs, i el material que s'ha produït. Podreu trobar més informació sobre aquestes activitats i descarregar-vos el material mencionat seguint els enllaços del menú de l'esquerra.

Activitats organitzades i material produït

 • S'ha creat aquesta pàgina web.

 • S'han creat, a partir dels originals en anglès del CERN, tres díptics informatius i dos pósters que es poden visualitzar i descarregar des de la pàgina "material didàctic" d'aquesta web.

 • S'ha traduït la pàgina web Hands on CERN, web sobre la física de partícules i els experiments del CERN, a partir de la versió anglesa.

 • S'ha traduït la pagina web El recorregut per la física de partícules, web sobre la física de partícules i les seves aplicacions, a partir de la versió alemanya. També se n'ha millorat el disseny.

 • S'ha col·laborat amb el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa (mNACTEC) en l'organització de l'exposició temporal "Explorant els inicis de l'Univers: el CERN, l'LHC i la física de partícules" i en la creació del programa interactiu "El Joc del Big Bang".

 • S'ha col·laborat amb el Centro Nacional de Física de Partículas, Astropartículas y Nuclear (CPAN) en la organització a Terrassa i Barcelona de l'exposició "El CERN a través de los ojos de Peter Ginter", exposició de fotografies sobre el CERN i l'LHC.

 • S'han traduït 8 vídeos curts sobre el CERN i la Física de partícules al català i al castellà, a partir dels originals produïts al CERN, i un documental llarg, "Les Catedrals de la Ciència".

 • S'han traduït 8 vídeos curts sobre el CERN i la Física de partícules al català i al castellà, a partir dels originals produïts al CERN, i un documental llarg, "Les Catedrals de la Ciència".

 • S'han realitzat un documental curt sobre l'activitat de recerca del Grup de Física Experimental de Física de Partícules de la UB.

Descobrint la física de partícules als instituts

 • Des de fa uns anys, i dins del programa internacional Masterclass: Hands on Particle Physics, organitzem el Taller de Física de Partícules per a estudiants i professors de batxillerat.

 • S'ha traduit al català i s'ha editat el documental "Les Catedrals de la Ciència", d'una hora de durada,  que  presenta d'una manera entenedora la rellevància de l'LHC. Aquest documental va ser enviat en format dvd a tots els instituts de batxillerat de Catalunya i a 200 biblioteques de Catalunya, Balerars, País Valencià i Andorra. Podeu veure o descarregar online la versió castellana aquí.

 • S'ha preparat una xerrada en Power Point que els professors poden utilitzar per fer una classe sobre física de partícules a les seves aules.

 • S'ha produït el DVD "El CERN i la Física de Partícules", que conté els 8 vídeos del CERN curts traduïts pel Grup i el documental realitzat sobre el Grup de Física Experimental de Física de Partícules de la UB. Aquest documental va ser enviat en format dvd a tots els instituts de batxillerat de Catalunya i a 140 biblioteques de Catalunya.